fbpx
Duurzaamheid en drukwerk

De laatste jaren proberen wij thuis steeds meer duurzame keuzes te maken. Rutger en ik hebben samen een aantal documentaires gezien die veel indruk maakten. (Ik zal een lijstje toevoegen met o.a. een aantal kijktips). Door die docu’s en de gesprekken die daarmee op gang kwamen, zagen we steeds meer het belang van onze eigen keuzes. Dat belang werd nog groter toen Evi werd geboren. We willen zo graag dat zij opgroeit in een wereld met veel groen, gezonde lucht, liefde voor dier & natuur en de aarde die een rooskleurige toekomst tegemoet gaat.

Sindsdien zijn we kleine stappen gaan zetten. We zijn far from perfect, maar als ik kijk naar de veranderingen van de afgelopen jaren, dan ben ik daar trots op. We eten veeeeel minder vlees en meer biologisch en lokaal. We kopen minder onnodige troep voor in huis (we waren bijvoorbeeld vaste klant bij de Action) en we denken beter na voor we iets weg doen. En als we iets wegdoen, dan gaat het naar vrienden/familie of de kringloop. En wat we kunnen verkopen gaat uiteraard op marktplaats. Ook kijken we zelf eerst op marktplaats, als we op zoek zijn naar iets nieuws. We gebruiken de auto veel minder en pakken in plaats daarvan de fiets. En zo zijn er meer van dat soort small changes. Het wordt steeds meer een onbewust proces. Waar ik er in het begin bijvoorbeeld tegenop zag om minder vlees te eten (want lastig, wat maak je dan?), is het me zo ontzettend meegevallen! 

Als papier- en boekenliefhebber koop ik regelmatig nieuwe boeken of magazines. Ik hou van een volle boekenplank en droom van een thuiskantoor met een hele wand vol boeken. Ik ben dus continu bezig met het uitbreiden van mijn collectie. Maar waar ik voorheen impulsief alle boeken kocht die ook maar enigszins in mijn straatje pasten, heb ik nu een abonnement op de bibliotheek. Als ik een boek tegenkom dat ik eigenlijk wil kopen, leen ik ‘m eerst bij de bieb. Je kan eenvoudig in hun collectie zoeken en het boek reserveren. Je krijgt dan een berichtje als het boek voor je klaarstaat. Als het boek me heeeel goed bevalt, dan koop ik het alsnog. Maar 8 van de 10 keer is 1x lezen voldoende. Het beperkt voor mij echt het aantal impulsaankopen! Natuurlijk ben ik groot voorstander van het steunen van auteurs en de boekenverkoop en dat doe ik dan ook regelmatig. Maar het impulsief kopen is wel verleden tijd.

Ook in mijn werk wil ik het duurzame aspect meenemen. En dat is niet altijd eenvoudig in de drukwerk-branche. Ik ben me ervan bewust dat mijn werk, het maken van boeken, magazines en ander drukwerk, niet perse goed is voor de wereld en de natuur. Voor drukwerk is papier nodig en de papierproductie zorgt voor ontbossing. Tip 1: Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je alleen besteld wat je nodig hebt en niet meer. Bijbestellen kan altijd nog!

Waaier van verschillende papiersoorten

In hoeverre is het überhaupt te achterhalen waar een papiersoort precies vandaan komt? De papiersoorten die ik gebruik hebben 9 van de 10 keer sowieso een FSC keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat je de zekerheid hebt dat de grondstof afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Nog beter is het natuurlijk om gerecycled eco-papier te gebruiken, want het hergebruiken van papier is van groot belang. Wist je dat 86% van het Nederlandse papier en karton bestaat uit recycled papier? De houtvezel is circa zeven maal recyclebaar en van karton is dat zelfs 10 keer. Fijn dat dat kan! En in Nederland is het hergebruiken van papier al best ingeburgerd. Al zolang ik me kan herinneren wordt ons oud papier verzameld dozen en opgehaald om gerecycled te worden. 1.000 kg papiergewicht aan oud papier, bespaart 3,3 bomen. Echt de moeite waard dus!


Het helpt natuurlijk ook als je zelf papier hergebruikt. Al het stevige papier en papier met leuke printjes, bewaar ik voor knutselprojectjes voor mezelf en Evi. Verder bewaar ik de dozen van de pakketjes die ik ontvang. Daar kan ik drukwerk in verzenden of spulletjes die we verkocht hebben via marktplaats. Ook vulmateriaal bewaar ik, om opnieuw te kunnen gebruiken. Het kan zo zijn dat jouw bij mij bestelde drukwerk in een eerder gebruikte verpakking bij je aankomt.
Ook als ik weer eens aan de slag ga met een vision board, om mijn doelen scherp te krijgen, zorg ik dat ik een stapel tijdschriften scoor op marktplaats. In de meeste gevallen is dat nog gratis ook! En daarmee heb ik ook weer een aanvulling voor mijn box vol met papier voor andere creatieve projecten. Win-win!


Als ik drukwerk bestel voor mijn klanten, denk ik altijd mee over de papiersoort die het beste bij hun drukwerk past. Hierin neem ik standaard een FSC en/of eco-variant mee. Het is meestal niet eens een duurdere keuze, dus waarom niet? Eco-papier heeft karakter en I love it! Vaak zie je de vezel nog een beetje en elk vel papier is uniek. Nee, het is niet zo clean en spierwit als sommige andere papiersoorten (die vaak gebleekt zijn, waar ook nog chemicaliën voor gebruikt worden). Maar ik hou van de structuur van eco-papier en velen met mij gelukkig. En er zijn natuurlijk ook steeds meer mooie eco papiersoorten te krijgen. Omdat eco-papier in sommige gevallen geen goede optie is en ontbossing wel een serieus probleem is, heb ik besloten om elk jaar een donatie te doen aan Trees for all. Dat doe ik aan het einde van het jaar en op basis van hoeveel drukwerk ik dat jaar besteld heb. De missie van Trees for all is om wereldwijd nieuw bos te planten en bestaande bossen te herstellen. Dit doen ze altijd via duurzame bosprojecten. Zo dragen ze bij aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en betere leefomstandigheden van lokale bevolking. Mooi toch?! En verder blijf ik kleine stapjes zetten, want alle kleine beetjes helpen!

Dus… Duurzaamheid en drukwerk: gaat dat samen? Ja zeker, zolang jij bewuste keuzes maakt!

Enkele mooie, duurzame initiatieven

Volgtips op Instagram

@julietteschraauwers
Vrijheidsmiljonair met een enorme dosis liefde voor een duurzame wereld. Initiatiefnemer Nowschool.

@mirjam_hart
Groene interieurblogger met eco tips voor dummies

@growthinkers
Tips over minimalisme en duurzaamheid

Meer van mijn blogs lezen?