fbpx

Boek ontwerp

GPS Champions – Third Edition

Derde editie

Voor GPS Champions maakte ik het ontwerp voor de 3e editie van het GPS Champions jaarboek. De 1e en 2e editie van dit boek heb ik ook vormgegeven, dus het was bekend terrein voor me. Het boek heeft elk jaar een vergelijkbare inhoud, maar wel in een nieuw jasje. Zo ook dit jaar.GPS Champions is onderdeel van GPS Auctions, een bedrijf uit Elshout dat zich al meer dan 10 jaar richt op het organiseren van online duivenveilingen voor duivenliefhebbers uit binnen- en buitenland. Het GPS Champions boek is een naslagwerk om de duivenliefhebbers een podium te geven voor bijzondere prestaties wereldwijd. Het boek wordt in het Engels en in het Chinees uitgegeven en ik mocht wederom beide versies maken.

De opzet

Het boek is, net als de 1e en 2e editie, een verzameling van de beste duivenliefhebbers, met name uit Nederland en België. De meeste liefhebbers hebben een spread (2 pagina’s naast elkaar) ter beschikking en er is ruimte voor een aantal basis-ingrediënten. Dit zijn: een korte biografie met foto, adresgegevens, een overzicht van de belangrijkste top-prestaties en ruimte om de beste duiven te presenteren.

In de eerste fase maak ik op basis van de wensen een layout-voorstel voor het nieuwe boek. Omdat ik al een basis had van de 2 vorige edities en al bekend ben met de wensen en stijl van GPS, wat het nieuwe voorstel gelijk goed. Daarna kon ik een planning maken op basis van de indeling van het boek en een begin maken met de basis-pagina’s. Het aanleveren van de teksten en afbeeldingen gaat per liefhebbers en ze krijgen ook allemaal een proef van hun eigen pagina te zien. Goed overzicht houden is bij dit project dus elke keer erg belangrijk. Tijdens het vormgeven houd ik in een overzichtelijk Excel-bestand bij welke pagina’s ik binnen heb, welke in proef zijn, welke zijn goedgekeurd etc.

Het proces

De beste prestaties van de duiven zijn pas aan het einde van het seizoen bekend en dat is in september. Het boek wordt gepresenteerd op de bekende duivenbeurs Kassel in Duitsland, eind oktober. Het is dus altijd in korte tijd flink vlammen met dit boek. Het gaat echt om maatwerk per liefhebbers, dus het vraagt veel meer tijd dan een boek waar je de tekst gewoon kunt laten inlopen. Maar het is ontzettend leuk om te doen! Tijdens de 3e editie werkte ik wederom samen met William van GPS. Hij is mijn vaste aanspreekpunt en zorgt dat alle tekst en foto’s bij mij terechtkomen en dat de proeven vervolgens bij de liefhebbers komen. Deze korte lijnen met 1 persoon werken super en William en ik zijn goed op elkaar ingespeeld. Het drukwerk werd, net als voorgaande jaren, geregeld door Gijs Fluijter van ASB drukwerk-begeleiding. Ook met hem zijn de lijnen kort en is de samenwerking top. Zodra het gehele ontwerp van het boek klaar is, zorg ik dat Gijs het gehele drukbestand van mij ontvangt, waarna ik het los kan laten en de drukker zijn werk gaan doen.

Een paar weken na het afronden van de Engelse versie, krijg ik de Chinese vertaling van alle teksten. Binnen 2 weken lever ik ook daarvan een drukklaar bestand aan bij Gijs. Gelukkig wordt dit op een logische manier aangeleverd, want ik kan geen woord Chinees. Best een uitdaging, kan ik je vertellen!

Het resultaat

De 3e editie van het GPS Champions boekmag er weer wezen en is weer een mooi visitekaartje voor de duivensport geworden!

GPS Champions
3e Editie

  • Eerste druk: Oktober 2019
  • Omslag: hardcover (silk mc, glans laminaat)
  • Binnenwerk: silk mc, full color
  • Binding: genaaid gebonden
  • Formaat: 235 x 260 mm
  • Aantal pagina’s: 240

Meer van mijn werk bekijken?