fbpx

Boek ontwerp

Magazine De Linker Wang

Sinds 2018 maak ik 5x per jaar het magazine ‘de Linker Wang’. Dit is een magazine van de werkgroep voor religie en politiek van GroenLinks. Het magazine is heel divers in onderwerpen, maar hebben natuurlijk een politieke achtergrond vanuit religieuze en levensbeschouwelijke inslag. Zoals het GroenLinks betaamt, komt inclusiviteit en duurzaamheid vaak terug in de artikelen. 

In 2018 kwam de redactie bij mij terecht via een andere klant van me. Hun toenmalige vormgever stopte ermee en ze zochten een opvolger om het magazine te kunnen blijven maken. Tijdens een kennismaking hebben we alle ins en outs besproken, waarna de vormgever alles aan me heeft overgedragen. Het magazine had al een goede basis, maar ik krijg wel de vrijheid om mijn eigen stempel erop te drukken. En dat is natuurlijk altijd fijn!

De opzet

In de basis heeft het blad 24 pagina’s, maar het komt regelmatig voor dat een nummer wordt uitgebreid naar 28 of 32 pagina’s. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid artikelen die er op dat moment relevant en beschikbaar zijn. Rond de verkiezingen schenken ze bijvoorbeeld aandacht aan de kandidaten voor GroenLinks en hebben we vaak meer ruimte nodig.

De meeste artikelen bestaan uit een spread, met ruimte voor 2 afbeeldingen en soms een kader met extra achtergrond-informatie. Verder zijn er een aantal vaste columnisten en rubrieken die elk nummer terugkomen.

Ook zit er in het hart van het magazine soms een thema-katern. Dit gaat dan om een serie artikelen, dat een aantal nummers achter elkaar terugkomt. De eindredactie heeft altijd een erg goed beeld van de hoeveelheid tekst die ze kwijt kunnen. Waar het bij sommige opdrachten nog wel eens proppen is met alle tekst, heb ik in dit geval meestal mooi de ruimte om een goede balans aan te houden tussen tekst en beeld.

Het proces

De Linker Wang heeft een onafhankelijke redactie die de inhoud van het magazine bepaalt. Ik werk samen met de 2 eindredacteuren van het magazine, die er samen voor zorgen dat alle input op een gestructureerde manier bij mij binnenkomt. Ik maak er dan een mooi gebalanceerd geheel van. Wat echt ontzettend fijn is aan de redactie, nu bestaande uit Lucas en Annabel, voorheen uit Theo en Bas, is dat ze alles echt super goed voor elkaar hebben. Ik krijg elk jaar een duidelijke planning en per nummer krijg ik een overzicht van wat ik kan verwachten. Vervolgens leveren ze meestal in 3 fases alle artikelen aan, die ze keurig nummeren, inclusief alle bijbehorende afbeeldingen. Echt heel erg fijn en daarmee maken ze het me zo makkelijk mogelijk. Tijdens het opmaken van het magazine zorg ik ervoor dat ik de plaatsing van de afbeeldingen en streamers afwisselend houd. Ik werk met vaste marges en daardoor is het een overzichtelijk geheel.

Meestal zijn er 3 correctierondes, waarna alles er tip-top uitziet en het bestand naar de drukker gaat. Ongeveer 2 weken later valt hij op de mat. Het magazine wordt overigens gedrukt op geheel gerecycled FSC-papier. Een groene, duurzame keuze  De opmaak voor dit magazine doe ik op vrijwillige basis (ik krijg er wel een kleine vrijwilligersvergoeding voor). Ik vind het mooi om op deze manier iets bij te dragen met mijn werk.

Het resultaat

Het magazine valt 5 keer per jaar op de mat bij alle abonnees en is ook digitaal te lezen via hun website

Specs

  • De Linker Wang
  • Vormgeving sinds: 2018
  • Omslag: Selfcover, geheel gerecycled FSC-papier

  • Binnenwerk: geheel gerecycled FSC-papier

  • Afwerking: geniet

  • Formaat: 220 x 305 mm

  • Aantal pagina’s: 24, 28 of 32 pagina’s

When the spark ignites

“Met haar vakmanschap en creativiteit weet Ester van ieder nummer weer een mooi en aantrekkelijk blad te maken. Ons magazine krijgt dankzij haar werk ook een professionelere uitstraling. Door de korte lijntjes en haar flexibiliteit verloopt de samenwerking altijd vlekkenloos, zelfs als wij vlak voor de laatste deadline nog grote wijzigingen hebben. Zonder Ester zouden wij niet iedere keer zo’n mooi blad kunnen opleveren.”

Bas – Eindredacteur De Linker Wang.

Meer van mijn werk bekijken?